Nu zien we bij een meertje een groep flamingo's. Het valt niet mee ze te benaderen want ze zijn heel schuw en houden ons constant in de gaten. Toch lukt het iets dichter bij te komen om foto's te maken. Maar ook de modder rond het meer belet ons dichter bij te komen, modder die een geneeskrachtige werking zou hebben en met name goed tegen reuma zou zijn. Mijn schoenen hebben daar in ieder geval een goede behandeling gehad, want ze zitten onder de vette modder. In het meer, dat Tuzla Görü heet, wordt ook zout gewonnen, dat in de winter als wegenzout gebruikt wordt.
filmclip Kraanvogels en Flamingo's
filmclip Kraanvogels en Flamingo's
De streek is meer dan 30 miljoen jaar geleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen. Het bestaat uit tufsteen en kalksteen die in de miljoenen jaren daarna met een verschillende snelheid zijn geërodeerd tot een bijzonder grillig landschap. In deze typische tufsteen kegels zijn veel woningen en kerken uitgehakt die tot de jaren ’50 nog bewoond werden, een enkele wordt nog steeds bewoond. Deze hele landstreek staat inmiddels op de UNESCO’s werelderfgoedlijst.
Ürgüp - een gatenkaas aan rotswoningen |
De eerste plaats waar we door komen is Ürgüp. Hier zien we de eerste grotwoningen boven de stad. Via een zandpad rijden we een heuvel op en komen bij een grotwoning, die bewoont wordt door een man die bijen houdt. Hij wenkt dat we zijn huis wel even mogen bekijken. Het is een knus woninkje met schotelantenne en een prachtig uitzicht over Ürgüp. Als je van alleen wonen houdt is dit huisje een aanrader en ook nog heerlijk koel.
Ürgüp - Imker voor zijn grotwoning |
Interieur van de grotwoning |
Göreme, gebouwd tussen en in de tufstenen rotsen |
De meeste hotels bieden kamers aan in de grotten of hebben de grotten nagebouwd. De kamerprijzen zijn voor Turkse begrippen aan de hoge kant, maar dat is te verwachten in zo'n toeristische streek. Een beetje uit de drukte in een achterafstraatje vinden we een rustig hotelletje met een kamer in een grot, waar het heerlijk koel is.
Wat opvalt aan de inwoners is hun zeer westerse kleding. Ook bij de ouderen zie je geen sluiers, weinig hoofddoeken en ook geen wijde sharwal broeken. Voor het eerst deze reis kan de kniebroek aan, vanaf nu zijn we van reiziger toerist geworden! Waren we tot nu toe overal een bezienswaardigheid als vrijwel enige westerling, nu vallen we niet op tussen de overige bezoekers. We kunnen nu kiezen uit ballonvaarten, paardrijden, mountainbiken, jeep-safari, triketochten, buikdansavonden enz. enz. Kwamen de mensen die ons onderweg aanspraken niet verder dan "Hello", hier weten ze je in goed Engels alles te vertellen over de toertocht die ze voor jou op het programma hebben. Maar het moet gezegd, het gaat op een plezierige en ontspannen wijze zonder je echt aan te klampen. Voor een paar dagen zal dit best uit te houden zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten