Dag 08 maandag 13 mei 2013 Mardin Rondrit klooster Mar Gabriel en Hasankeyf

Op de ezel, terug in de tijd
Vandaag pakken we de auto weer en gaan de omgeving van Mardin verkennen. De hele omgeving is een brok geschiedenis, waar nog heel veel overblijfselen van te vinden zijn. Er zijn heel wat oorlogen gevoerd en het gebied is in handen van veel verschillende volkeren geweest. Zo trokken Arabieren, kruisvaarders, moslimindringers, Armeniers, Seldjoeken, Turkmenen, Mongolen en in de 1e wereldoorlog de Fransen door dit gebied tussen de Eufraat en de Tigris. En natuurlijk recenter de stijd tussen de Turkse staat en de Nationalistische Koerden. 
Van Mardin rijden we via Midyat naar het 20 km oosterlijker gelegen klooster Mar Gabriël.



Het Syrisch-orthodoxe klooster Mor Gabriël, de heilige Gabriël

 photo 33Syrisch-orthodoxekloosterMorGabriel.jpg
Syrisch-orthodoxe klooster Mar Gabriel
Dit in 397 gestichte klooster is het oudste Syrisch-orthodoxe klooster in Turkije en onlangs helemaal gerestaureerd. Hier zetelt de aardsbisschop van Tur Abdin, wie dat ook mag zijn. Hij wordt geassisteerd door monniken, nonnen, leken en studenten. Je kunt alleen in groepsverband met een gids een rondleiding krijgen, helaas is ons Turks nog even slecht als in het begin van de reis een week geleden, zodat we er weinig meer over kunnen vertellen dan dat alles prachtig gerestaureerd is en we geen monnik of non gezien hebben. Wel vragen we ons af wie een zo kwalitatief hoogstaande restauratie heeft kunnen bekostigen, temeer daar de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Turkije nog slechts uit een paar duizend leden bestaat. In de 1e wereldoorlog werden ze overal vervolg en uitgemoord, evenals de Armeense en Griekse minderheden. Velen zijn naar Europa en Amerika gevlucht, mogelijk zijn zij de financiërs.
Dorpje in de omgeving van Hasankeyf
We rijden terug naar Midyat en gaan vandaar in oostelijke richting naar Hasankeyf. Boven de bergen vormen zich donkere wolken en het duurt dan ook niet lang of het plenst.

 photo 36naarHasankeyt-donkerewolken.jpg
Donkere wolken boven de bergen van Hasankeyf
Sinds 2008 staat Hasankeyf stad op de Werelderfgoedlijst en behoort daarbij tot de 100 meest bedreigde erfgoedlocaties ter wereld. De stad dreigt onder water gezet te worden i.v.m. plannen voor een stuwdam in de Tigris. Daar is veel verzet tegen, met name van de Koerden, die dit zien als een bewuste poging hun culturele erfgoed te vernietigen.
In Hasankeyf heeft het water van de Tigris een loodrechte klif uit de bergwanden geslepen. In de rivier staan nog de restanten van een middeleeuwse brug.
Hasankeyf - Restanten van de pijlers

Hasankeyf
De restanten van de brug, met op de achtergrond het stadje, trekken veel fotografen, maar als wij er aankomen is het er heel rustig. Er barst een hevig onweer los, zodat we in de auto moeten wachten tot het droog is. Naast ons stopt een bus met Nederlandse toeristen, blijkbaar hebben die minder tijd, want van onder een paraplu worden snel een paar foto's genomen en gaat de reis weer verder.   

Hierna bekijken we de grotten van Hasankeyf, waarvan er zich ruim 4000 in deze omgeving zijn te vinden, deze werden in prehistorische tijden bewoond.   
 photo 39Hasankeyt-Grotwoningen.jpg
Hasankeyf - vroegere grotwoningen





Het is nog een behoorlijke eind terug naar Mardin. We nemen een binnenweg om een stuk af te snijden, een prachtig bochtige weg zonder overig verkeer, heuvel op, heuvel af en dus een uitstekend traject om de Hyundai eens flink uit te testen. Als we de auto over ca. 2 week weer inleveren kunnen er gelijk nieuwe banden onder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten