Dag 20 zaterdag 25 mei 2013 Göreme - Kayseri

Het is prachtig weer vanmorgen, het onweer van gisteravond heeft de lucht flink opgeschoond. Van onze achterban horen we dat het in Nederland maar geen zomer wil worden en waarschijnlijk voorspelt Ukkel voor Vlaanderen ook alleen maar gesukkel. Dat is toch wel heel sneu, terwijl wij op het hotelterras van een heerlijk ontbijt genieten en de ballonnen overvliegen.
Overigens vond hier een paar dagen geleden een ongeluk plaats waarbij twee ballonnen op driehonderd meter hoogte met elkaar in botsing kwamen, waarop ze allebei naar beneden vielen. Eén persoon is hierbij omgekomen en 16 gewond geraakt. De gewonden hebben vooral botbreuken opgelopen, één van hen is er ernstig aan toe.

Vandaag gaan we naar Kayserie en daarmee is de cirkel rond en zijn we terug op de plaats waar we bijna 3 week geleden gestart zijn. Morgenvroeg nemen we een binnenlandse vlucht naar Istanbul, waar we nog een paar dagen blijven en dan zit het er al weer op.

Het is maar een uur rijden naar Kayseri en we hebben alle tijd. Onderweg gaan we even aan in Avanos, een stad die aan de langste rivier van Turkije ligt, de Kizihrmak. De stad is beroemd om haar aardewerk, waarvan de klei uit deze rivier komt.
Avanos, met de Moskee aan de Kizihrmak rivier
Vrouw in Avanos
Vrouw in Avanos
 

 














Karavanserai van Saruhan
We nemen een kijkje bij een pottenbakker, die alles over de werkwijze uitlegt en demonstreert hoe je in een oogwenk een mooi vaasje maakt. Hierna mag ik ook mijn kunsten aan de pottenbakkersschijf vertonen. Het valt niet mee de met de voet aan te drijven schijf regelmatig te laten draaien, om nog maar te zwijgen over het resultaat dat uit de handen moet komen. Ik maak er echt een potje van, twee jaar kleuterschool is echt niet genoeg om goed te kunnen kleien. Om de vriendelijke man zijn stemming niet te bederven kopen we maar een mooi handgeschilderd kommetje.
Zes kilometer oostelijk van Avanos ligt Saruhan, waar een fraai gerestaureerde Seldjoekse karavansarai uit 1238 te bezichtigen is. De plaatsen in Turkije eindigend op -han of - serai, zijn plaatsen die eertijds onderdeel van de zijderoute waren. Al deze plaatsen liggen dan ook ca. 30 km van elkaar, precies de afstand die een kameel c.q. dromedaris op een dag kan afleggen. 
Gewelven van de karavanserai van Saruhan


Saruhan is zo’n plaatsje en de karavansarai geeft een goed beeld van de accommodatie die de handelsreizigers langs de Zijderoute ter beschikking stonden en waar ze veilig konden overnachten met hun dieren en de handelswaar. Tegenwoordig zijn er "s-avonds regelmatig dansvoorstellingen van Derwisjen, Dit zijn geestelijken van mystieke soefi-broederschappen binnen de islam, die bekend zijn vanwege de snel rondraaiende dansers met witte jurken en hoge mutsen. Helaas kunnen we dat dus niet mee maken.



Even voor Kayseri laten we de auto wassen bij een tankstation voordat we deze morgen weer bij het verhuurbedrijf in leveren. Een flinke wasbeurt is ook wel nodig na drie weken over allerlei onmogelijke wegen gerost te hebben bij alle denkbare weersomstandigheden. We hebben er ruim 3500 km mee gereden. Terwijl de man van de wasserij druk bezig is het vuil er af te spoelen nemen wij plaats aan een tafeltje in de schaduw om van een heerlijke Kebab met salade te genieten.
Als we Kayseri vanuit het zuiden naderen zien we de besneeuwde top van de Erciyes Dagi vulkaan al van verre. De top van de vulkaan ligt op 3916 meter en is de hoogste berg van Centraal-Anatolië. Op heldere dagen biedt de top uitzicht op zowel de Middelandse zee in het zuiden als de Zwarte zee in het noorden.
Kayseri- Veel reclame, maar of het ook allemaal opvalt ?


Nadat we in Kayseri een hotel gevonden hebben gaan we nog even de stad in. Zin om nog wat oudheden te bekijken hebben we niet meer, we hebben al zoveel gezien en de warmte ontneemt ons ook de noodzakelijke energie. We lopen wat langs de winkels en door de bazaar en zoeken zo nu en dan een plekje in de schaduw. Mooie terrasje zijn hier niet te vinden, zal alles te maken hebben met het anti-alcoholbeleid. Gisteren is er nog een discussie in het Turks parlement om dit beleid nog verder aan te scherpen. Het zal de omzet aan thee waarschijnlijk nog verder doen toenemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten